5 SIMPTOMA UKAZUJU NA RAK GRLIĆA MATERICE: Reagujte dok nije kasno, VAŽNO UPOZORENJE AKO OVO UOČITE IDITE DOKTORU!

Rak grlića materice je drugi najčešći tumor koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima ga se može spriječiti.

Jo’s Cervical Cancer Trust, britanska organizacija koja radi na prevenciji raka grlića maternice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnubolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Krvarenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića maternice je neuobičajeno krvarenje – tokom ili nakon odnosa, između menstruacije ili nakon što ste već ušli u menopauzu.

Događa se kad ćelije raka počnu da rastu na tkivu grlića. Naročito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka.

Neobičan vaginalni iscjedak

Svaka žena ima drugačiji iscjedak, stoga je bitno da primijetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promijeni, hitno se javite svom ginekologu.

Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscjetka.

Neprijatnost ili bol tokom odnosa

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Bol za vreme odnosa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom sek*ualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu

Bol u donjem dijelu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem dijelu leđa, posetite ginekologa.

Pošaljite vašim prijateljima: