Ako prepoznate ovih 6 simptoma, vaša jetra je u problemu: Dr Ana Žikić upozorava, da li imate ove simptome?

Zbog užurbanog načina života, stresa, neredovne ili neadekvatne ishrane, nemogućnosti da prepoznamo svoja osjećanja, a potom da ih i izrazimo na adekvatan način sve više ljudi ispoljava simptome stagnacije jetre.

U proljeće se često pokaže da li nam je jetra u balansu. Kako je ona odgovorna za neometan protok čija (vitalne energije) u našem tijelu – sve što to sprečava dovešće do pojave bola. Stagnacija vitalne energije jetre jedno je od početnih znakova disbalansa ovog organa koji s vremenom može da se pogorša. Kineska medicina, baš kao i pismo kojim je predstavljena, slikovita je, pa o njoj saznajemo živopisnim prikazivanjem i izrazima.

– Ovaj disbalans se često sreće u praksi kineske medicine. Može biti osnova i kasnijih ozbiljnijih stanja ili dovesti do pogoršanja postojećih – kaže dr Ana Žikić, ljekar kineske tradicionalne medicine.

Kako jetra obezbjeđuje da sve teče – krv u krvnim sudovima, da digestivni trakt uredno obavlja svoje funkcije, da mišići i tetive imaju gipkost, lako se prepozna kada nešto zakaže.

– A prvo se osjeti na našem pulsu, za koji se u pulsnoj dijagnostici kaže da je zategnut poput strune. Nekada se svi simptomi stagnacije jetre jave istovremeno, a nekad je naglašen samo neki od njih. Ako se prepoznate među simptomima, dobra vijest je da lijeka ima. Stil života je najbrži način da utičemo na to da naša jetra ostane zdrava, a da se navedeni simptomi ne jave ili ublaže – ističe dr Žikić.

Savjeti za ozdravljenje nisu komplikovani. Posmatrajte sebe. Koliko god je to moguće, sagledajte svoje emocije. Primijetite kako se pozicija vašeg tijela mijenja kada imate nagle promjene raspoloženja. Duboko udahnite i još dublje izdahnite. Stimulišite meridijane jetre i žučne kese pokretima medicinskog či gonga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Ovo je sezona kada bi trebalo jesti lakšu hranu. Obično je apetit manji. Zeleno je boja proljeća, pa se preporučuju spanać, brokoli, rotkva, mladi luk, a od začina origano, crni biber, mirođija, lovorov list…

Nadutost stomaka

Javlja se neprijatna nadutost stomaka koja nikako da splasne, a ponekad i osjećaj kiseline u grlu ili podrigivanje.

PMS simptomi

Predmenstrualni simptomi su izraženiji: bol u grudima, iritabilnost, potreba za hranom.

Bol u predjelu rebara

Povremeno probadanje ispod rebarnih lukova koje se može pogoršati sa udahom.

Nervoza

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Promjenljivost raspoloženja je česta. Osoba je lako iritirana i često plane bez razloga.

Glavobolje

Iscrpljujuće glavobolje koje se s vremenom mogu pojačavati.

Nesanica

Nemiran san, buđenje noću, naročito u periodu od 1 do 3 sata, intenzivni snovi.

Pošaljite vašim prijateljima: