ČUVAJTE SE! Tropske temperature loše utiču na zdravlje, a evo kakve poremećaje mogu izazvati – 1 grupa ljudi je najugroženija

Visoke temperature ovih dana nepovoljno utiču na zdravlje, a neoprezne “vreba” i sunčanica. Ovaj poremećaj termoregulacije, uglavnom nastaje usled direktnog prekomernog izlaganja suncu, naročito potiljka.

Sunčanica počinje jakom glavoboljom i porastom telesne temperature, koja se povećava u glavi. Dolazi do proširenja krvnih sudova mozga, koža tijela je suha, uz stalno povećanje tjelesne temperature. Mogu da se jave pospanost i vrtoglavica, zbog povećanog znojenja i gubitka minerala, iznenadni “mrak” pred očima, zujanje, ili kratkotrajni gubitak sluha. Kod starijih čak i gubitak svijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

One koji dožive sunčanicu treba odmah skloniti sa sunca u hladovinu, ili u neku zatamnjenu, klimatizovanu prostoriju i staviti ih u ležeći položaj. Potom ih treba rashladiti hladnim oblogama, dati im mnogo tečnosti, najbolje vode i kuhinjske soli. U slučaju teških stanja, poput konfuzije ili gubitka svijesti obavezno treba zvati Hitnu pomoć.

U “talasima” visokih temperatura koji vladaju posljednjih dana, moguće je doživjeti i toplotnu sinkopu ili krakotrajni gubitak svijesti. Riječ je o neadekvatnom odgovoru kardiovaskularnog sistema na povišenu temperaturu. Najčešća je kod starijih koji koriste lijekove za izmokravanje. Javljaju se slabost, vrtoglavica, mučnina, povraćanje i omaglica koji mogu da prethode kolapsu. Početak je nagao, ali je trajanje kratko. Na ovu pojavu ukazuje i pepeljastoblijeda, hladna i ljepljiva koža. Pacijenta treba prenijeti na hladno mjesto, u postelju i pozvati ljekara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

KAKO DA SE ZAŠTITITE?
Da biste se zaštitili od sunčanice, prije svega izbjegavajte boravak na suncu od 10 do 17 časova, uvijek nosite vodu sa sobom, vrat i zglobove hladite vodom ili vlažnim peškirom, zaštitite potiljak od direktnog izlaganja suncu, izbjegavajte naporan fizički rad, ishranu podijelite u više laganih manjih obroka i izbjegavajte al*ohol i napitke sa mnogo šećera i kofeina

Pošaljite vašim prijateljima: