Dr Branislav Tiodorović o podizanju IMUNITETA: “CINK i SELEN su ključni, a kriju se u ovim NAMIRNICAMA”

U čovjekovom organizmu svakodnevno se vrši dioba miliona ćelija, a neke od njih imaju greške, ukoliko ih imuni sistem ne prepozna i ne uništi, nastaće bolest. Imunolozi savjetuju, da bi imuni sistem dobro radio, neophodno je uzimati vitmamine i minerale, što ne podrazumijeva isključivo splementaciju, već i pravilan odabir hrane, dobar san, kao i eliminaciju stresa.

Prema rečima stručnjaka, da biste uzimali bilo koji suplement, poželjno je konsultovati ljekara, provejriti deficit i odrediti adekvatnu dozu, ali kada je hrana u pitanju, najvažnije je birati zdravu hranu i nećete pogriješiti.

Zašto je cink važan?

Cink je mineral koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma i izuzetno je važan za pravilan rad imunog sistema. On nam pomaže prilikom bržeg zarastanja rana, odličan je za kosti, nokte, kod gubitka osećaja ukusa i još kod mnogih druguh zdravstvenih tegoba.

Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović objasnio je da je veoma važno konzumirati hranu bogatu vitaminima i mineralima što se vega odnosi i na cink i selen.

-Cink i selen su veoma važni za jačanje imuniteta i treba konzumirati hranu u kojoj se oni mogu naći. Cink je dobar i kod mentalnog napora, a bitnu ulogu može igrati u prevenciji, ali kod hroničnih infekcija upravo zato što podstiče imuni sistem. Generalno ne treba jesti nezdravu, brzu hranu, treba se okrenuti zdravim obrocima, vitaminima, mineralima, voću, povrću, ukoliko želite da ojačate svoj imunitet, kaže profesor Tiodorović.

Cink, između ostalog, možete naći u crvenom mesu, govedini, u spanaću, grašku, boraniji, jajima, mleku, žitaricama, bundevi, ali i u pivskom kvascu.

Nedostatak cinka usporava zarastanje rana, a mogu se javiti i bolovi u mišićima. Osluškujte svoje telo i potrebe, i svakako ne zaboravite da je za pravilan rad organizma potrebno unositi zdravu hranu.

Najbolji izvori cinka su namirnice životinjskog porijekla:

– ostrige (80 mg cinka na 100 g),

– teleća i svinjska džigerica (9 mg/100 g),

– žumance (4 mg/100 g),

– riba (1,5-3 mg/100 g).

Selen

Selen je esencijalni mineral i antioksidans, a posebno je dejlotvoran kada se kombinuje sa vitaminom E. Slobodni radikali mogu oštetiti ćelijske membrane, doprinijeti starenju i razvoju raznih oboljenja srca i krvnih sudova.

Selen je osim za imunitet, odličan i za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Možete ga naći u ribi, puteru, belom luku, integralnim sjemenkama, suncokretu… Ukoliko želite da unesete selen najbolje je da unosite neprerađenu hranu, kao što je recimo bijeli luk, dobro je jesti ga u svežem obliku.

Ukoliko se ne hranite zdravo i ne unosite proteine, koje možete naći u ribi i žitaricama, recimo, moguće je da vam nedostaje ovaj bitan mineral a da toga niste ni svjesni. Vaš organizam će trpjeti iako vam možda neće davati naročite signale, osim što će imunitet biti slabiji. Potrebe za selenom se javljaju s godinama, zato je veoma važno voditi računa o tome šta vam je na jelovniku.

Najbolji izvor selena

-Meso ( govedina, jagnjetina, svinjetina, ćuretina, piletina i džigerice)

-Govedina ( na 100 gr sadrži 91,4 mcg selena

-Piletina (100 gr piletine sadrži oko 27,6 mcg selena)

-Svinjetina (100 gr svinjetine sadrži 49,6 mcg selena)

-Ćuretina (100 gr ćuretine sadrži 22,8 mcg selena)

-Pečurke ( 100 gr pečuraka ima oko 11,9 mcg selena)

-Plodovi mora i riba su takođe dobar izvor selena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

-Tunjevina (porcija sadrži 80,4 mcg selena )

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

-Losos (100 gr lososa sadrži oko 41,5 mcg selena)

  • Ostrige (100 gr ostriga ima oko 63,7 mcg selena )

-Jaja, posebno žumance je bogato selenom (Jedno jaje u proseku sadrži 13,9 mcg selena)

Pošaljite vašim prijateljima: