KAKVA JE TO DIJAGNOZA JELENE ROZGE – evo koja BOLEST je u pitanju: Upozorenje za sve, na ovo obratite pažnju

“Danima sam osjećala da nešto nije u redu, ali sam mislila da su u pitanju stres i premor jer je bio januar, a prethodna godina mi je bila i te kako naporna. Taj dan kad mi je dijagnostifikovana tahikardija, srce mi se toliko uzlupalo da sam mislila da ću se srušiti, ispričala je Jelena Rozga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Probleme sa srcem, otkrila je nakon jednog iznenadnog napada koji je sve promijenio.

“Poslije te epizode u januaru 2018. nisam imala većih problema. Do sada sam sve koncerte u protekle tri godine odradila bez problema. Zahvaljujući terapiji beta blokatorima i disciplini, fizički se osjećam odlično. I dalje gotovo dva sata mogu da pjevam i plešem sa svojom publikom”, rekla je Jelena za “Gloriju”.

A šta je zapravo tahikardija?

Tahikardija je poremećaj normalnog srčanog ritma pri kome dolazi do povećanja srčane frekvence, brzine rada srca, pa je broj otkucaja u minuti veći od 100.

“Tahikardija, to jest ubrzani rad srca, spada u pretkomorsku aritmiju i podrazumeva iznenadnu pojavu ubrzanja srčane frekvencije.Obično se javlja kao posljedica velikog fizičkog naprezanja, stresa, šoka ili straha, povišene temperature, infekcije, anemije, anksioznosti, pojačane aktivnosti štitne žlijezde, slabosti i virusne upale srca, akutnog stanja smanjenog dotoka krvi u srce, suženja krvnih sudova, pritiska želuca na srce i infarkta miokarda”, objašnjava dr sci med Tajana Popara.

Kako se postavlja dijagnoza?

Detaljna anamneza i klinički pregled su osnove za postavljanje dijagnoze poremećaja srčanog ritma. Standardni EKG (elektrokardiogram), snimak srčane aktivnosti, zlatni je strandard za postavljanje dijagnoze poremećaja srčanog ritma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Ergometrija (test opterećenja na pokretnoj traci ili biciklu) može da pokaže koronarne bolesti i da pomogne da se ustanovi uzrok srčane aritmije.

Sve češće se koristi 24-satni holter EKG-a koji automatski beleži broj otkucaja srca u toku jednog dana.

Ehokardiografija (ultrazvučni pregled srca) je veoma bitan, jer se mogu vidjeti detaljne strukture srca, anatomija, funkcija i debljina mišićnog zida, valvularni aparat (srčani zalisci). Trebalo bi odraditi i analize krvi – elektrolite, standardnu biohemiju, hormonski status, krvnu sliku.

Kako se liječi tahikardija?

Načini lečenja variraju u zavisnosti od toga šta je dovelo do tahikardije, te od godina pacijenta i opšteg zdravlja i drugih faktora. Cilj je da se uspore ubrzani otkucaji srca, spreče ovakve epizode i smanji rizik od komplikacija. U nekim slučajevima potrebno je da se liječi samo uzrok, dok se ponekad ne može naći uzrok, pa je potrebno naći druge načine liječenja.

Lijekovi koji se koriste u liječenju aritmija su beta blokatori. Najvažnije je da se oni redovno uzimaju i uvijek u prepisanoj dozi.

Pošaljite vašim prijateljima: