MANASTIRSKI RECEPT ZA LIJEČENJE KAŠLJA: Slatki korjen čisti pluća i smiruje upale

U narodu se korjen sladića vijekovima koristi za liječenje kašlja, tuberkuloze pluća i kao sredstvo za ublažavanje želudačnih problema. Tokom srednjeg veka koristio se i za liječenje oboljelih bubrega, mokraćne bešike i jetre, piše Lepa i Srećna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

U manastirskim bolnicama čaj od mješavine kojena sladića, rizoma pirevine i ječma korišćen je kao univerzalni lijek za oporavak od mnogih bolesti. Savremena istraživanja potvrdila su i njegovo povoljno dejstvo na jetru pa je korjen sladića čest sastojak i u mješavinama detoks čajeva. Aktivni sastojci takođe pokazuju i protivupalno djelovanje a povoljno djeluju i na ublažavanje grčeva i bolova.

Sok svježe biljke koristio se u narodnoj medicini kao sredstvo za liječenje čira na želucu, a sušen koren kao sastojak čajeva za regulisanje varenja ili u vidu štapića za žvakanje tokom odvikavanja od pušenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Naučnici su analizirali vodeni ekstrakt korjena i identifikovali glicirizin, primarni aktivni sastojak u korjenu. Metabolizmom glicirizina nastaje glukuronska kiselina koja je od velikog značaja za izlučivanje drugih produkata metabolizma putem bubrega.

S obzirom na to da potencira djelovanje kardiotoničnih lijekova na bazi digitalisa, određenih diuretika i kortikosteroida, osobe koje koriste ove lijekove ne bi trebalo da istovremeno koriste i čaj od sladića.

Upotreba se nikako ne preporučuje u slučaju ciroze jetre i bubrežne insuficijencije kao i u slučaju sniženog nivoa kalijuma u krvi.

Pošaljite vašim prijateljima: