NE VIŠE OD 3 ŠOLJE KAFE, MANJE MESA, A 1 NAMIRNICU NI U LUDILU: Nutricionistkinja otkrila koja hrana je opasna na …

Šta možete, a šta ne biste smjeli da jedete kada su visoke temperature? Nutricionistkinja Džesika VIlson upozorila je na opasnosti od odeđenih namirnica tokom vrućine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

U regionu su ekstremno visoke temperature, sve je više poziva Hitnoj pomoći, nesvjestice, potpuni kolaps organizma, skok krvnog pritiska samo su neke od tegoba koje prijavljuju.

ljekari su savjetovali kako da se zaštitite od vrućina, izbjegnete sunčanicu i toplotni udar, a pored pojačanog unosa vode, prozračne garderobe i prvenstveno izbjegavanja da se bude napolju u periodu od 10h do 17h, veoma je važno i šta jedete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Američka nutricionistkinja Džesika Vilson objasnila kako da preživimo ljetnju vrućinu, na koju hranu treba da obratimo pažnju, čega da smanjimo unos, a šta u potpunosti da izbacimo.

“Treba piti više zelenog i biljnog čaja, vode sa limunom ili đumbirom, bistrih voćnih i napitaka od šumskog voća ali bez šećera, kao čiste vode. Ovo je neophodno da bi se nadoknadio gubitak tečnosti u tijelu. Ne preporučuje se da se jede meso kada je vruće jer se njegova vlakna teško vare. Od proteina bih preporučila ribu, jaja i mliječne proizvode sa malim procentom masti, otprilike 10-15 odsto. Jedite više povrća, voća, bobica i zeleniša. Slatkiše, a ovdje se ubraja i sladoled, trebalo bi smanjiti. To je pro-inflamatorna hrana koja utiče na rast krvnog pritiska i razvoj upalnih procesa”, kaže Džesika.

Ono što mnoge interesuje, jeste da li je kafa zabranjena.

“Kafu možete da pijete kada je vruće, ali nikako ne treba da pretjerujete. Više od tri ili četiri šolje dnevno nije dobro. Izbjegavajte i kvas jer sadrži šećer i iritira stomak.”

A šta je sa alkoholom, da li je on dozvoljen?

“Hladna alkoholna pića, uključujući pivo i danas popularni sajderi, nisu dobra opcija ako želite da se rashladite. Bilo koji alkohol, posebno kada je napolju vrelo, podiže krvni pritisak i vrši dodatno opterećenje na srce koje se već bori sa radom na visokoj temperaturi. Na ovaj način ćete povećati rizik od srčanog ili moždanog udara”, zaključuje nutricionistkinja.

Pošaljite vašim prijateljima: