OKUPALI STE SE I KOŽA VAS ODJEDNOM SVRBI? OGLASILA SE DOKTORICA: Evo šta je pitanju

Tuširanje bi trebalo da nas osvježi ili opusti, da nam priliku da izbistrimo misli, i naravno da posle njega iz kupatila izađemo mirišljavi.

Ali za određeni tip ljudi, tuširanje ne znači nježnu i mirišljavu kožu, već svrab koji živcira i ne prestaje! Dermatološkinja je otkrila zbog čega se to događa, piše Mondo.rs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Ako imate osjetljivu kožu, velike su šanse da vam se ovo dešava. Izlazite iz kupatila mirišući na vanilu, kokos, cvjetiće, voćkice, pa čak i razne besmislene stvari koje proizvođači stavljaju na etiketu – očekujte da mirišete na egzotično ostrvo, koktel, kolač ili drago kamenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

“Miris je jedan od najvećih alergena u ovakvim proizvodima”, navodi dermatološkinja dr Loreta Čiraldo.

“Vještački mirisi su problem jer su oni u kupke i sapune dodati samo da bi poboljšali iskustvo kupanja, nemaju nikakvu svrhu u čišćenju kože. A mogu izazvati osejćaj neprijatnosti, osip, svrab ili čak oticanje”, objašnjava ona.

Kao i u slučaju kućne hemije, miris može biti najveći krivac za iritaciju kože ali i očiju.

“Postoje i prirodni mirisi koje ćete pronaći na etiketi, kao što su esencijalna ulja biljaka, ali za hipersenzitivnu kožu čak i oni mogu biti problem”, navodi ona.

Ako vas svrbi koža poslije tuširanja, probajte najprije da kupite proizvod koji ima prirodne sastojke kada je u pitanju miris. A ukoliko ni to ne pomaže, moraćete da kupite hipoalergensku kupku ili sapun. Najčešće ćete ih prepoznati upravo po tome što su – bez mirisa

Pošaljite vašim prijateljima: