OSIP ČUDNOG OBLIKA KOJI SE JAVLJA LJETI: Svrbi i pecka, a izaziva ga neočekivana stvar, ako ne pazite traje MJESECIMA

Osip od vrućine neobičnog oblika nastaje ako slučajno dodirnemo biljke koje ispuštaju određene hemikalije. Ovo su simptomi i načini lečenja.

U jeku ljeta, često ćemo primetiti crvenilo zbog izlaganja sunčevoj svjetlosti, ili čak osip od vrućine, ali postoji i posebna vrsta osipa koja može da izgleda vrlo neobično pa se mnogi pitaju da li je opasan.

Naziva se fitofotodermatitis i manifestovati će se tek 24 sata nakon boravka napolju, a simptomi će biti najgori između 48. i 72. sata. Ono što često zabrine ljude koji dobiju ovu reakciju je činjenica da će promjene na koži biti čudnog oblika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

One su rezultat kontakta sa sokom biljke ili samim listovima, zbog čega neće biti tačkice kao običan osip, već crtice ili čak oblici kapljica tamo gdje nam je sok kanuo. Simptomi su svrab, crvenilo, osjetljivost ili bol, osjećaj peckanja pa čak i plikovi.

Većina ljudi koja dobije fotodermatitis imaće blage simptome, ali u ekstremnim slučajevima on može izazvati hiperpigmentaciju, odnosno koža će potamniti na mjestu gdje se pojavio, što je promjena koja se može zadržati nedeljama ili čak mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Izazivaju ga supstance koje se nalaze u citrusima, peršunu, šargarepi, smokvama, određenim vrstama poljske trave kao i proizvodi koji sadrže eterična ulja, među kojima su i parfemi.

Fitofotodermatitis uglavnom se povlači sam od sebe, ali možete ubrzati ovaj proces umirujućim hidratantnim losionima, hladnim oblogama…

Ako se fleke ne povlače, konsultujte dermatologa koji može, po potrebi, prepisati lijekove ili kortikosteroide.

Pošaljite vašim prijateljima: