OVE NAMIRNICE JEDEMO SVJEŽE, A AKO URADIMO 1 STVAR, BIĆE MNOGO ZDRAVIJE: Izvucite maksimum zdravlja iz hrane!

Neke vrste voća i povrća su najzdravije kada se jedu svježe, ali neke, pak, svoje zdrave komponente otpuštaju tek nakon što se spreme na određen način.

Paradajz

Paradajz u sebi sadrži antioksidans likopen, a da biste izvukli maksimum zdravih sastajaka, ovo povrće je najbolje kuhati oko 15 do 30 minuta u vodi u koju ste dodali malo maslinovog ulja. Na taj način će se povećati sadržaj likopena, pa nutricionisti savjetuju da sos od paradajza pripremate kao dodatak tjestenini ili piletini.

Šargarepa

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Nutricionisti često preporučuju da kad vam se nešto gricka između obroka, uzmete šargarepu. Dakle, ovo povrće je veoma zdravo i sirovo, ali će nakon kuvanja u vodi biti još zdravije jer će otpustiti antioksidante, koji će pomoći da se sačuva više vitamina C i karotenoida.

Kupus

Kiseli, slatki, svježi… kupus je zdrav kako god ga jedete, ali ako pitate nutricioniste, reći će vam da je najzdraviji u kuhanoj varijanti jer se na taj način povećava sadržaj gvožđa u ovoj namirnici.

Svježe breskve su idealno osvježenje, ali verovali ili ne, nutricionisti kažu da više vitamina ima u konzerviranoj varijanti.

Naime, tokom konzervacije se breskve kuhaju, pa u konzerviranoj varijanti vitamin C ostaje postojan i do dvije godine, dok se kod svježih breskvi gubi mnogo brže. Osim toga, stručnjaci kažu da konezervirane breskve sadrže i do deset puta više folne kiseline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Spanać

Spanać će se naći na listi preporučenih namirnica od strane svakog nutricioniste. Sirova verzija ovog povrća sadrži dosta folne kiseline, vitamina C, B2 i B3, kao i kalijuma, ali kuhani spanać ima više proteina, vlakana, cinka, kalcijuma, vitamina A, E i B1. Takođe, u kuhanoj verziji ima više beta karotena i luteina.

Pošaljite vašim prijateljima: