Ovih 8 biljaka će prirodno otjerati komarce i insekte: Neće vam smjeti primaknuti

Zaboravite na otrovne repelente koji mogu dovesti u opasnost zdravlje vaše porodice. Određene biljke, ne samo da čiste zrak i pomažu vam da zaspite, već mogu odbiti kukce i komarce iz kuće. Neke od njih imaju jak miris, a druge imaju hemijski spoj koji samo kukci mogu osjetiti.

Krizantema

Krizanteme ne samo da imaju prekrasne cvjetove već služe i kao izvrsno sredstvo za odbijanje kukaca. Proizvode tvar nazvanu piretrin, koju insekti ne vole. Krizantemu možete posaditi pored drugih biljaka kao oblik suzbijanja nametnika ili počupati cvjetove, staviti ih u vruću vodu i time osvježiti odjeću i površine kako biste odbili komarce.

Metvica

Metvica se često koristi u kuharske svrhe, ali može učiniti i čuda kada je u pitanju suzbijanje najezde mrava.

Samo pospite mentu gdje god pronađete mrave i gledajte ih kako odlaze. Snažan miris koji ova biljka odaje brzo će odbiti ove neželjene goste. Eterično ulje metvice također djeluje.

Lavanda

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Lavanda sadrži spoj nazvan linalol koji je dobro poznat insekticid protiv buha, voćnih mušica i žohara. Šaku lišća lavande stavite u bočicu s raspršivačem napunjenu vodom i pošpricajte po koži i namještaju.

Mačja metvica (Mačja trava)

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Ova korisna biljka vrlo je jednostavna za uzgoj, a jedna od brojnih prednosti joj je i što je komarci ne podnose. Ova biljka ispušta nepetalakton, hemijski spoj koji ima učinkovitu moć odbijanja komaraca.

Ruzmarin

Bilo da se radi o kuhanju ili ukrašavanju, imati biljku ružmarina u svojoj kući uvijek je dobra ideja. Cvjetovi ruzmarina imaju moć odbiti sve komarce na vašem putu.

Dovoljno je dodati jednu šoljicu suhog ruzmarina u litru vode, prokuhati, pustiti da se ohladi i smjesu staviti u bočicu s raspršivačem. Možete ga primijeniti izravno na kožu ili kućne ljubimce.

Matičnjak

Matičnjak ima dobar miris za ljude, ali kukci aromu matičnjaka nikako ne podnose. Lišće zdrobite kako bi miris mogao ojačati, a zatim ih utrljajte na kožu kako biste odbili komarce i kukce.

Bosiljak

Lišće bosiljka ima četiri odbojna spoja, a samo ih trebate utrljati da se miris pusti. Bosiljak stavite na prozorske okvire kako biste spriječili komarce da uđu u kuću.

Origano

Insekti ne vole miris ulja ove biljke. Usitnite četiri do pet šoljica lišća origana da puste biljne sokove.

Nakon toga smjesu stavite u posudu s vodom na sunčanom mjestu i ostavite da odstoji preko noći. Smjesi dodajte malo tekućeg sapuna, procijedite i stavite gotovi proizvod u bočicu s raspršivačem,

Pošaljite vašim prijateljima: