SAMO 1 VRSTA HLJEBA SPUŠTA PRITISAK I ŠEĆER! Štiti i srce od bolesti, evo koliko bi tačno trebalo da pojedete na dan

Novo istraživanje objavljeno u “Žurnalu ishrane” utvrdilo je da tri porcije cijelih žitarica dnevno smanjuju rizik od bolesti srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Unošenje cijelih žitarica kod učesnika je smanjilo šećer u krvi, krvni pritisak ali i obim struka, prenose američki mediji. Oni koji su jeli manje od jedne porcije dnevno nisu imali bitnih promjena u rezultatima.

Učesnika je bilo više od 3.000, i prosječna starost bila je 50 godina. Njihove navike u ishrani i zdravlje praćeni su tokom 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Učesnici koji su jeli tri porcije cijelih žitarica dnevno nisu se toliko gojili, i šećer i pritisak bili su im niži bez većih “skokova”, što znači da su bili u manjem riziku od bolesti kardiovaskularnog sistema.

“Kada se zrna žitarica rafinišu, uklanjaju se opna i drugi dijelovi koji sadrže važne nutrijente. Ono što ostaje uglavnom sadrži ugljene hidrate i male količine vitamina i minerala”, objasnila je dr Meri-Džon Ladi sa Univerziteta Ohajo.

“Vlakna u cijelim žitaricama kontrolišu šećer i holesterol i podstiču dobro varenje. Kombinacija vlakana i vitamina B, E i minerala štiti organizam od upala i smanjuje rizik od bolesti srca, visokog pritiska, moždanog udara i gojaznosti”, rekla je ona.

Odličan način da unesete više cijelih, odnosno integralnih žitarica, je da jedete tri porcije dnevno. Jednom porcijom se smatra malo parče hleba, ili pola šolje skuvane žitarice ili proizvoda od nje, kao što su integralna tjestenina ili ovas.

Pošaljite vašim prijateljima: