STRUČNJACI TVRDE: Ovo je idealan razmak između dvije trudnoće

Mala razlika između rođenja dvoje djece povećava rizik od prijevremenog poroda, premale težine novorođenčadi te smrti majke i bebe. Najkraći preporučeni vremenski razmak između dvije trudnoće je godina dana, ali optimalno je za zdravlje majke i bebe čekati 18 mjeseci između trudnoća.

Tako se smanjuju zdravstveni rizici za majku i bebu, pokazalo je opsežno istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.

“Naše istraživanje je otkrilo povećane rizike i za majku i za novorođenče kada je kratko vrijeme između trudnoća, uključujući tu i žene starije od 35 godina”, izjavila je glavna autorica Laura Schummers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

“Rezultati ovog istraživanja su osobito važni za starije žene jer su sklone dva puta ostati trudne u kratkom vremenskom roku. A često to čine namjerno”, dodala je.

Ako žene ne pričekaju barem 18 mjeseci, riskiraju komplikacije u trudnoći i vlastito zdravlje, nevezano za dob .

Sve žene bi između dvije trudnoće trebale dopustiti da prođe barem 18 mjeseci, u protivnom su moguće riskantne trudnoće za žene svih dobnih skupina. Ako se odluče na trudnoću, bez čekanja da se tijelo oporavi, sve majke riskiraju komplikacije u trudnoći, a žene preko 35 godina riskiraju i vlastito zdravlje, piše IFLScience!

Kako bi se utvrdilo kako vrijeme između trudnoća utječe na žene, istraživači su analizirali preko 150 000 kanadskih zdravstvenih kartona majki i beba, uključujući dokumentaciju o rođenju, podatke o hospitalizaciji, informacije o neplodnosti i cenzurirane liječničke nalaze kako bi pronašli veze između smrtnosti majki i teškog neonatalnog morbiditeta, rijetka, ali životno opasna komplikacija u trudnoći i pri porodu.

Otkrili su da su intervali kraći od 18 mjeseci povezani s većim rizikom od loših ishoda trudnoće.

Rodilje od 35 godina ili starije koje su ostale trudne šest mjeseci nakon rođenja djeteta imale su 1,2 posto rizika (12 slučajeva na 1000 trudnoća) smrtnosti majke ili teškog neonatalnog morbiditeta djeteta i 6 posto šanse za prijevremeni porod. Čekanje od 18 mjeseci smanjilo je taj rizik na samo 0,5 posto.

Žene u dobi od 20 do 34 godina koje su začele šest mjeseci nakon poroda djeteta su imale 8,5 posto povećan rizik od prijevremenog poroda, dok su majke koje su čekale 18 mjeseci imale puno manji rizik, od gotovo 5 posto. Autori istraživanja objasnili su da njihovo istraživanje potvrđuje kako postoje različiti zdravstveni rizici za različite dobne skupine.

Nalazi su osobito korisni i ohrabrujući za starije majke, međutim pokazalo se da postoji veći rizik za mlađe žene koje planiraju obitelj i to samo zbog nedostatka informacija o zdravstvenim rizicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

“Kratki razmak između trudnoća može biti posljedica neplanirane trudnoće, osobito kod mladih žena”, izjavila je dr. Sonia Hernandez-Diaz, profesorica epidemiologije na Harvardu

“Bez obzira na to jesu li povišeni rizici tjelesne prirode, to jest događaju se jer se tijelo nije imalo dovoljno vremena oporaviti nakon prve trudnoće, ili su u pitanju faktori vezani za neplaniranu trudnoću, poput nepravilne prenatalne brige, preporuke su iste: treba poboljšati pristup kontracepciji nakon poroda ili se suzdržati od nezaštićenih spolnih odnosa s muškarcem duži vremenski period nakon poroda”, zaključuje Hernandez-Diaz.

Pošaljite vašim prijateljima: