SUHA USTA, GLAD, TAMAN URIN SU SIGNALI DA VAM JE ŽIVOT UGROŽEN: Uradite 1 stvar prije nego što bude kasno

Neke studije pokazuju da gubitak svega jedan do dva odsto vode u tijelu može da ometa normalno funkcionisanje organizma

Kada su napolju visoke temperature, a ne unosite dovoljno tečnosti, postoji povećan rizik od dehidracije koja će sasvim sigurno pogoršati zdravlje pojedinca, ali i potencijalno izazvati toplotni udar.
Neke studije pokazuju da gubitak svega jedan do dva odsto vode u tijelu može da ometa normalno funkcionisanje organizma.

Na nesreću, kažu stručnjaci, nije uvijek lako zaključiti da li ste u ranoj fazi dehidracije, jer je žeđ inače čest simptom koji ne mora da bude povezan sa ovim stanjem. Takođe, često nije ni pouzdan pokazatelj, posebno kod starijih osoba, kod kojih je nerijetko smanjena osjetljivost na žeđ.

Zato stručnjaci savjetuju da obratite pažnju na neke druge simptome koji mogu da ukažu da je neophodno da popijete koju čašu vode…

Suha usta ili zadah

Loš zadah ne znači uvijek dehidrataciju, ali može biti znak, kaže doktorka hitne pomoći iz Njujorka Melisa Liber. Kada je tijelo dehidrirano, ne stvara dovoljno pljuvačke koja pomaže u razgradnji hrane i ispiranju iz usta. A smanjeno lučenje pljuvačke omogućava bakterijama da se razvijaju, uzrokujući loš zadah.

Suha usta mogu takođe da budu još jedan potencijalni znak dehidracije, mada to nije uvijek slučaj. Drugi mogući uzroci uključuju lijekove ili čak oštećenje nerva. Stoga, ako u ustima često imate osjećaj ljepljivosti i suhoće, trebalo bi da se obratite ljekaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Grčevi u mišićima

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Ovo takođe može da bude još jedan znak dehidracije, kažu stručnjaci. To ukazuje na to da vašem tijelu nedostaju ključni minerali kao što su natrijum i kalijum. Oni pomažu da se uravnoteži nivo pH u vašem tijelu, a takođe kontrolišu i funkcionisanje nervnog sistema.

Stručnjaci upozoravaju da ako dosta pešačite, a napolju je vrelo, i počnete da osjećate bol u mišićima ili grčeve, to bi mogao da bude znak da ne pijete dovoljno vode.

Glavobolja

Glavobolje su uobičajeni znak blage do umjerene dehidracije i mogu biti podnošljive ili intenzivne.

Tamni urin

Jedan od načina na koji se dijagnostikuje dehidratacija jeste ispitivanje urina, dovoljno je samo da mu pogledate boju. Ako je blijedožut, vaše tijelo je dovoljno hidrirano. Ako je tamnožut, neophodna vam je tečnost.

Istovremeno, imajte na umu da boja urina može da se promijeni u zavisnosti od lijekova koje uzimate ili određene hrane koju konzumirate.

Bolovi

Ako osećate glavobolju, vrtoglavicu, slabost ili mučninu, prvo na šta ćete pomisliti jeste da ste zakačili virus. Međutim, ova pojava može biti povezana sa hidratacijom.

“Sve što izgleda kao grip može biti dehidracija”, kaže Liber i dodaje da temperatura ili jeza takođe mogu da budu znak jake dehidracije.

Glad

Signali žeđi i gladi djelimično dolaze iz hipotalamusa, dijela mozga koji pored tjelesne temperature kontroliše i ove funkcije. Zato, ako ste jeli i uskoro ponovo osjetite glad, razmislite da nije ipak žeđ u pitanju.

Pad energije

Hidratacija je zaista važna za održavanje energije tokom dana. Pomaže tijelu da isporuči hranljive materije u svaku ćeliju i održi rad svih organa. Ako vaše tijelo ne dobija dovoljno vode, postoji velika vjerovatnoća da ćete se osjećati umorno.

Pored toga, hidratacija može imati direktan uticaj na kvalitet spavanja.

Pošaljite vašim prijateljima: