ZABORAVITE NA LEDENU VODU TOKOM VRELIH DANA: Hladno piće donosi samo ŠTETU, a evo o čemu se radi!

Kada napolju temperatura ode preko 35 stepeni Celzijusa mnogi ljudi često posegnu za čašom hladne vode iz frižidera. Iako nam se čini da je to idealan način da se osvježimo, to će doneti više štete nego koristi

Vjerovatno će vam biti teško da poverujete, ali čaša vode umjere temeperature (dakle ne morate baš da pijete vruću vodu) mnogo je korisnija za vaše tijelo od izvorski ledene.

Iako je tuširanje hladnom vodom preporučljivo, stručnjaci na ovom polju nikako ne savjetuju da posežete za hladnom vodom. Otkrivamo vam koja su to negativna svojstva hladne vode, a ujedno vam upoznajemo sa pozitivnim stranama tople vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Hladna voda je loša za varenje

Hladna voda, kao i svi ledeni napici poput sokova, šejkova, gaziranih pića i slično utiču na skupljanje naših krvnih sudova. To ne bi bilo tako strašno da u tom slučaju varenje hrane koju smo prethodno pojeli nije ograničeno i otežano, a i sama hidratacija tijela je znatno sporija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Tijelo ostaje bez energije

Kada popijemo hladno piće, u našem tijelu dolazi do sprečavanja apsorbcije nutricijenata koji nam daju energiju. Naše telo u tom slučaju svoju postejeću energiju troši kako bi regulisalo temperaturu u samom organizmu, iako mi mislimo da smo ga adekvatno rashladili i pomogli mu. Ovakvo ponašanje može dovesti i do opadanja nivoa vode u organizmu, što je sasvim suprotno od onog što želimo da postignemo.

Prednosti tople vode:

  • Čaša vode umjerene temperatute, poboljšava i ubrzava hidrataciju organizma. Nakon iste vaš organizam ne troši dodatnu snagu i vi se osjećate daleko svježije.
  • Stimulišu se ujedno i prirodni enzimi za varenje hrane, pa se u organizmu oslobađa neophodna enegrija. Hrana koju ste upravo pojeli, mnogo se lakše prerađuje i ne stvara se osjećaj težine u stomaku, prenosi Prva.
  • Stručnjaci savjetuju da svakog jutra popijete čašu mlake vode sa par kapi svježeg limuna kako biste bili spremni za sve izazove koji vam slijede.

Možda će vam u početku biti teško da hladnu vodu zamijenite toplom, ali već nakon kratkog perioda tokom kog ste izvršili ovu zamjenu, primjetićete brojne pozitivne promjene na sebi.

Pošaljite vašim prijateljima:

Be the first to comment

Leave a Reply